wtorek, 8 marca 2011

Sos do brokuł z jajek na twardo

Autorem artykułu jest Marek Lech



Zawsze przed imprezą zaproszeni goście zadają pytanie: "Czy ta potrawa będzie na stole?". Odpowiedź jest zawsze taka sama, że oczywiście bo przecież jest to również i moja stała pozycja, bez której nie mogę się obejść. :)

Przepis jest zarówno prosty jak i szybki do zrobienia.

Jak dla mnie jest to doskonała alternatywa zamiast majonezu do gotowanych na twardo jajek. Świetnie zdaje egzamin na imprezach domowych – przekąska ta zawsze znikała ze stołu jako jedna z pierwszych.

Naprawdę wszystkich bardzo zachęcam do spróbowania :)

Do przygotowania tego sosu potrzebować będziemy:

- 2-3 jajka ugotowane na twardo

- 1 średniej wielkości jabłko

- Majonez (mały słoiczek powinien wystarczyć w zupełności)

- śmietana 18% (też mała wystarczy)

- 2-3 ząbki czosnku

- szczypta soli i pieprzu do smaku

- Siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sprawa jest naprawdę bardzo prosta bo trzeba to wszystko tylko razem wymieszać i na koniec doprawić… no ale od początku. Najpierw bierzemy jajka ugotowane na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dowolnej wielkości jabłko, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane jajka i jabłko wkładamy do miski i mieszamy razem z majonezem i w zależności od upodobania dowolną ilością śmietany. Do powstałej masy wyciskamy czosnek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i całość po raz już ostatni mieszamy.

Brokuły, czy też jak w moim przypadku jajka należy polać tym sosem i gotowe. Ot i cała robota. Myślę, że przygotowanie takiej przekąski na stół z wcześniej przygotowanymi produktami zajmie Wam nie więcej niż 5 - 10 minut.

Raz jeszcze gorąco polecam

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz